“Zwitserse Villa”

In een rustig wijkje in Heemstede, tussen alle typisch Heemsteedse huizen uit het begin van de vorige eeuw, staat een karakteristiek gebouw dat eruit ziet als een Zwitserse villa. Op zichzelf al erg bijzonder, maar dat werd het nog een tikkeltje extra nadat het in 1946 in de handen kwam van Ger Oord; de oprichter van de platenmaatschappij Bovema. Rinkelt er een belletje? Dat kan kloppen. In de Bovema studio zijn namelijk opnames gemaakt van onder andere Johnny Jordaan, Tante Leen, André Hazes en Rob de Nijs.

Oord gebruikte de villa vlak na de oorlog als kantoor en opnamestudio. Dat was een booming business, dus Oord liet de villa uitbreiden. Helemaal tot aan de erfgrens, iets wat in die tijd nog gewoon kon. Met de uitbreiding van de villa, volgde natuurlijk ook de uitbreiding van Bovema (later overgenomen door EMI Nederland). Achter de villa, binnendoor bereikbaar via verschillende gangen en kamers, bouwde Oord in 1959 de nieuwe opnamestudio van Bovema. In dat jaar de grootste van Nederland. Zelfs groot genoeg voor een klein orkest. Dé plek waar je moest zijn als je als Nederlandse artiest wilde doorbreken.

 

“De Abbey Road van Nederland dus.”

 

Johnny Jordaan, Tante Leen, André Hazes, Peter Koelewijn, Patricia Paay, Toon Hermans en BZN zijn artiesten die dat hier gelukt is. Niet alleen bekende Nederlanders waren hier te vinden, ook internationale artiesten kwamen langs. De Griekse operazangeres Maria Callas legde de eerste steen van de befaamde opnamestudio. Een heel gebeuren was dat, vooral omdat ze eerst nog had afgezegd. Maar Oord liet dat natuurlijk niet zomaar gebeuren, op ludieke wijze heeft hij haar toch naar Heemstede kunnen krijgen. Verder hebben ook grote namen als Tina Turner, Nat King Cole en The Cats deze studio bezocht.

De Abbey Road van Nederland dus. En dat zomaar in een rustig wijkje in Heemstede. De gevel van de studio doet veel mensen denken aan een kerkje. Maar als je langer kijkt, zie je dat de muziek van het gebouw afspat. Letterlijk en figuurlijk. Op de gevel van de opnamestudio zijn namelijk vier muzikale figuren te zien: een Bassleutel, de contouren van een grammofoonplaat, een notenbalk en een G-sleutel (zie bovenstaande illustratie). Zowel de gevel van de villa als die van de opnamestudio staan op de gemeentelijke monumentenlijst. Ook van binnen wordt de geschiedenis levend gehouden, er hangen foto’s van bekende artiesten die hier hun platen hebben opgenomen. Het vrouwentoilet wordt aangeduid met een foto van Patricia Paay en de mannen worden de juiste richting opgestuurd door een foto van Rob de Nijs.

Er verschuilen een hoop mooie verhalen in de 2000 vierkante meter van het complex. Van de jonge Hazes bijvoorbeeld, die zich nog wel eens in de ruimtes verstopte voor de opnames (en ver voor borreltijd) met een kratje pils en het personeel van Bovema. Enfin, het was een gebouw waar je gemakkelijk in verdwaalde. Een geweldige uitdaging voor de huidige en trotse eigenaar Max van de Poll, die ook nog eens architect is. Het gehele complex heeft hij inmiddels onderverdeeld in 5 afzonderlijke kantoren met eigen entrees en voorzieningen.

En hoe Maria Callas toch is overgehaald naar Heemstede te komen? Ze trof Oord op de grond voor haar hotelkamerdeur aan met de vraag of ze alsjebliéft wilde komen. Zo kreeg Oord dingen dus toch voor elkaar.

Categorie

Datum

Delen

Delen