Wagenhof vertelt.

Door: Michella Dijkinga

30 JAAR MAKELAAR
 

Rafael Fernandez wordt vandaag in het zonnetje gezet. Het is namelijk precies vandaag 30 jaar geleden dat Rafael officieel werd beëdigd als makelaar. Dat ging destijds nog zo, dan werd je beëdigd in plaats van gecertificeerd. Op 21 december 1988 legde Rafael de eed af bij de rechtbank in Den Haag, waar hij vervolgens - op 24-jarige leeftijd - de deur uitstapte als jongste makelaar van dat jaar.


Het begin van zijn makelaarsbestaan begon echter al op zijn 19e, als assistent makelaar in de woningmarkt. 35 jaar ervaring in vastgoed dus, en dat gaat natuurlijk niet zonder ups en downs. De markt verandert en de vraagstukken ook. De tijd van vroeger is niet meer, waar je als makelaar ervoor moest zorgen dat je als eerste de kaartjes met nieuw aanbod in handen kreeg. De tijd waar de koopovereenkomst soms niet meer was dan één a4’tje en elkaar de hand schudden simpelweg voldoende was.


De aankoop van een object is nu veel ingewikkelder. Kopers (of huurders) zien door de bomen het bos niet meer. Juist daarom is een goede begeleiding in deze tijd extra hard nodig. Door de tijd heen heeft het makelaarsvak behoorlijk wat ontwikkelingen doorgemaakt. "Wel ben je in elke omstandigheid weer bezig met mensen blij maken." En dat vindt hij het mooiste aan zijn vak.


Veel verandering dus. Daarbij maakte Rafael als gevolg van de crisis, acht jaar geleden de switch van de woningmarkt naar bedrijfsmakelaardij. Deze markt heeft een grotere diversiteit aan vastgoed, en de vraagstukken zijn wederom anders. Er zijn langere trajecten en dat is, vakmatig gezien, een stuk uitdagender. “Neem bijvoorbeeld Leidsevaartweg 11 in Heemstede, waar we bezig zijn geweest met het gehele proces, van begin tot eind. Van onderhandelingen over de aankoop van de grond naar het werken aan een ontwikkelingsplan. En nu hebben we daar nieuwbouwunits in de verkoop staan.”

Geen dag is hetzelfde geweest in die afgelopen 30 jaar. Maar in welke situatie dan ook, Rafael wordt nog steeds gelukkig van mensen blij maken. Dat is in al die jaren nooit veranderd.

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring